S sodobnimi obdelovalnimi stroji ohranjamo rodovitnost prsti brez uporabe FFS in umetnih gnojil.
Za naše krave uporabljamo naravno krmo, da bi lahko proizvedle visokokakovostno mleko.
Naše mleko je redno kontrolirano v pristojnih laboratorijih. Uživajte varno! Dober tek!
Mleko ene krave je avtorski raziskovalni projekt prednosti uživanja mleka le ene krave.
Mleko je super živilo, to pomeni, da vsebuje praktično vse, kar potrebuje organizem za preživetje. Poleg maščob ter beljakovin mleko vsebuje tudi vitamine, minerale, naravne probiotike in prebiotike, ter zaščitne celice oz. protitelesa matere, ki jih dojenček potrebuje za izgradnjo imunskega sistema. Imunski sistem se gradi v principu “kodiranja” oz. razloženo s poenostavljenim primerom – puzle.
Kaj to pomeni v praksi?
Če damo mlademu teletu sesati mešanico mleka drugih krav, bo zagotovo dobil močno drisko (ta pa je posledica zbeganosti in sesutja imunskega sistema) in obstaja velika možnost, da bo poginil. Telo v tem primeru prejme “preveč drugačnih koščkov sestavljanke” in jih ne zna vgraditi, saj so drugačni od prvotnih. Prvi znaki odziva telesa na stanje se kaže kot napihovanje, vetrovi, driska, slabo počutje.
Za telo je veliko bolj sprejemljiv hiter preskok na mleko (le ene) druge matere, saj telo izdela t.i. “vmesnike na novo sestavljanko” in od tukaj naprej gradi zopet po enotnem sistemu. Z mešanjem mlek in s tem imunskih celic pa je iskanje pravih “puzel” počasno in za telo naporno. Odraz tega je oslabljen imunski sistem, nenehni prehladi, pljučnice, driske, v najslabšem primeru tudi intoleranca, ko se telo zaradi “utrujenosti” odpove prilagajanju in tako začne mleko zavračati.
Ker smo sesalci po osnovi praktično enaki, velja povsem enako za uživanje mleka pri ljudeh. Zato smo se odločili, da kot prva kmetija v Sloveniji ponudimo mleko ene krave. V nadaljevanju je predstavitev naših krav, s slikami, podatki in opisom karakterja ter laboratorijskimi specifikacijami mleka.
Kupec si izbere eno od krav (možen bo tudi ogled in spoznanje z izbranko v živo) in v nadaljevanju, dokler bo krava v laktaciji, dobival le njeno mleko.
Pasma: Jersey
Država izvora: Danska
Tip mleka: A2A2
Mlečna maščoba: 7,2%+
Pasma: Jersey
Država izvora: Danska
Tip mleka: A2A2
Mlečna maščoba: 9,8%+
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 6,0%+
Pasma: Lisasta
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 5,8%+
Pasma: Jersey/Cika
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 6,5%+
Pasma: Lisasta
Država izvora: Slovenija
Tip mleka: A1A2
Mlečna maščoba: 7,2%+
A2 β – kazein je prvotna oblika β – kazeina
Mleko krav v preteklosti ni vsebovalo A1 β – kazeinov. A1 β – kazein se je v mleku pojavil pred približno 5.000 in 10.000 leti, kot posledica udomačitve in selekcije krav.
Mleko krav A1 in A2 β – kazeina ima enako strukturo, razen 1 aminokisline na poziciji 67 na aminokislinski verigi. Zamenjava histamina (A1) v prolin (A2) povzroči sprostitev različnih aminokislin (BCM – 9 ali BCM – 7) med prebavo.